Bursa Yaşam
Bursa

Sizce bir tişört üretilirken kaç bardak su harcanıyor?

Bursa’da, kuraklık ve susuzluk endişesi her yıl gündeme geliyor. Azalan yağış ve sanayide bilinçsiz kullanılan sular Bursa’nın su geleceğini ciddi anlamda tehdit ediyor.

Son dönemde Nilüfer Barajı’ndaki su miktarının tamamen bittiğini, Doğancı Barajı’nda da oldukça az miktarda su kaldığını BUSKİ’de açıklamıştı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, vatandaşı su tasarrufu ve israf konusunda sürekli uyarıyor.

DSİ verilerine göre, yeraltı sularını en fazla ve ücretsiz olarak sanayinin kullandığını gösteriyor.

Kısa bir zaman önce Uludağ OSB Başkanı Yunus Aydın sosyal medya hesabından herkesten destek istediği şu paylaşımından sonra sanayinin kullandığını su miktarı ve kirliliğin ne derecede ciddi olduğu gözler önüne serdi.

Aydın “Şehrin doğu yakasının özellikle Gürsu ve Kestel’e yeni boyahane yapılmasına tahammülü yok. Bu duruma herkes destek vermelidir mücadelemize” ifadelerine yer vermişti.

Ayrıca kullanılan yer altı su miktarının takibi yapılamadığı için sanayide bilinçsizce ve israf boyutunda kullanılan kaynaklar su şehri Bursa’nın geleceğinin düşünülmediğinin açıkça göstergesi

Türkiye’de suyu en çok tüketen sektörlerin başında tekstil sektörü geliyor. Bir kilogram tekstil ürünü üretebilmek için yaklaşık olarak 2000-2500 litre suya ihtiyaç bulunuyor. Hatta bu ihtiyaç 1 kot pantolon üretmek için 10 bin litreye kadar çıkabiliyor

Önlem için arıtma sistemlerinin kullanım alanları yaygınlaştırmalıdır.

Su arıtma sistemleri ile doğal kaynaklardan kullanılan su miktarları azaltılabilir, daha verimli kullanılabilir.

Suyu en çok tükettiğimiz yerlerde tarımda, endüstride ve evsel kullanımlarımızda azımsanmayacak oranda su tasarrufu sağlamak geleceğimizi kurtaracaktır.

Su şehri Bursa’mızın geleceği için bu çok önemli.

Bu konuyu hep birlikte konuşmalıyız. Susarsak su’sarız… 💧

.

Related posts

Bursa’da en riskli gün: Pazar

Bursa Yaşam

Çağrışan ve Göynüklü planlarının ihalesi yapıldı

Bursa Yaşam

Kadın kooperatifleri teknolojiyle buluşuyor

Bursa Yaşam