Bursa Yaşam
Güncel

Yılın ikinci güneş tutulması bugün gerçekleşecek

Parçalı Güneş Tutulması ne zaman, saat kaçta gerçekleşecek? Türkiye’den izlenecek mi? Güneş Tutulması nasıl gözlemlenir, etkileri nelerdir? Kısmi tutulma ne kadar sürer? Güneş tutulması depreme neden olur mu?

Yılın ikinci güneş tutulması 25 Ekim’de gerçekleşecek parçalı güneş tutulması saat kaçta? 25 Ekim parçalı güneş tutulması nedir, ne kadar sürer? Güneş tutulması hangi evrede gerçekleşir ve ne zaman, nasıl olur? Güneş tutulması nasıl izlenmeli? Güneş tutulması gözleminde nelere dikkat etmek gerekir? Güneşe kamera ile bakılır mı? İşte 25 Ekim Kısmi Güneş tutulmasıyla ilgili bilmeniz gereken her şey…

 

Parçalı Güneş Tutulması

Bu yıl ikisi ay, ikisi güneş olmak üzere dört tutulma olayı gerçekleşecek. Türkiye, Ekim 2022’de nadir görülen bir Kısmi Güneş Tutulması fenomenine tanık olacak.

 

25 Ekim’deki parçalı güneş tutulması, Türkiye’den gözlenebilecek. Tutulma Türkiye saati ile 12.00-16.00 arasında yaşanacak ve bu tutulmanın maksimum evresi saat 14.00 civarı gerçekleşecek. Parçalı güneş tutulmasının maksimum evresinde güneşin yaklaşık yüzde 50’si ay tarafından örtülecek.

Güneş tutulması, ayın dünya ile güneş arasına girmesi anlamına geliyor. 25 Ekim 2022 Salı günü gerçekleşecek Parçalı Güneş Tutulması Kuzey Amerika’dan görülmüyor. Kısmi güneş tutulması Grönland, İzlanda, Avrupa, kuzeydoğu Afrika, Orta Doğu, batı Asya, Hindistan ve batı Çin’den görülebilir. Türkiye’nin genelinden ve özellikle doğu bölgelerinden tutulma izlenebilecek.

Türkiye saatiyle

Kısmi tutulmanın başladığı tarih 25 Ekim saat 11:58

Maksimum Tutulma 25 Ekim saat 14:00

Kısmi tutulmanın bitişi 25 Ekim saat 16:02

Güneş tutulması depreme neden olur mu?

25 Ekim’de Türkiye’den de izlenebilecek Güneş tutulmasıyla ilgili jeolog ve yer bilimci Naci Görür’den açıklama geldi. İşte Naci Görür’ün Güneş tutulması açıklaması: Depreme neden olabilir mi?

 

“Ay Dünya ile Güneş arasına girdiğinde bu olay gerçekleşir. Bu olay sırasında üç gezegen de aynı sırada olduğu için Dünya üzerine daha fazla çekim uygularlar. Bu çekim hem hidrosferde hem de litosferde kabarmalara neden olur. Kimi zaman litosferdeki kabarma 25-30 cm varabilir. Normalde bu çekim kuvveti büyük depremlere neden olmaz.

 

Ancak kimi yerlerdeki faylar aşırı stres biriktirmiş ve deprem üretmeye zaten hazır hale gelmiş ise o faylar üzerinde depreme neden olabilir. Yani bardağı taşıran son damla rolü oynayabilir. Sevgiyle”

Related posts

Başkan Aktaş, “Genç Kart ile gençlerimize 5.000 TL destek”

Bursa Yaşam

Bozbey’den özel sektör öğretmenlerine müjde

Bursa Yaşam

Spor Toto 1. Lig Play-Off sistemi değiştirildi

Bursa Yaşam